Ανοίγει η αγορά του 1 δισ. ευρώ για έξυπνους μετρητές. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ.

2014-02-07 23:19

Αγορά 1 δισ. ευρώ «ανοίγει» για τους προμηθευτές ψηφιακών έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς προκηρύσσεται ίσως και εντός του μήνα ο διαγωνισμός για το πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά την εγκατάστασή τους αρχικά σε 160.000 καταναλωτές, της Ξάνθης, της Λευκάδας, της Λήμνου, της Λέσβου και του Άγιου Ευστρατίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εταιρεία συμβούλων Accentureπαρέδωσε πρόσφατα τη μελέτη «Στρατηγική Ανάπτυξης Έξυπνων Μετρητών» που είχε αναλάβει να εκπονήσει τόσο για το πιλοτικό πρόγραμμα των πέντε πρώτων περιοχών, όσο και για τη συνολική αντικατάσταση των 7,5 εκατ. μετρητών πανελλαδικά, συνολικού κόστους 1 δισ. ευρώ,  και για την οποία πρόκειται να ενημερωθεί άμεσα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το εύλογο διάστημα για την αντικατάσταση πανελλαδικά των παλαιών ρολογιών της ΔΕΗ είναι το 2024, αλλά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ επιμένει αυτό να έχει γίνει ως το 2020.

Η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος στις πέντε πρώτες περιοχές προβλέπεται να ξεκινήσει από φέτος και να έχει ολοκληρωθεί εντός τριετίας, καθώς έχει εξασφαλισμένη από παλαιά χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, το μεγάλο “αλλά” στο όλο εγχείρημα παραμένει το από που θα βρεθεί αυτό το 1 δισ. ευρώ για την αντικατάσταση των υπόλοιπων 7,5 εκατ. μετρητών, αφού τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ, όσο και η ΔΕΗ δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Γιʼ αυτό και όπως είχε αναφέρει από τον περασμένο Νοέμβριο η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, εξετάζονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο ιδιώτες.

Ειδικό τέλος στους λογαριασμούς;

Εφόσον η πολιτεία επιλέξει μια τέτοια λύση, το κόστος που συνεπάγεται η εγκατάσταση των ψηφιακών μετρητών, θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, με την ενσωμάτωση κάποιου ειδικού τέλους στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα αποπληρώνεται σταδιακά για ένα μεγάλο διάστημα αρκετών ετών. Ένα άλλο σενάριο, είναι να αναλάβει το πρόγραμμα ο ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, δύσκολα θα αποφευχθεί μια αύξηση του τέλους χρήσης δικτύου, που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους.

Η τελική απόφαση ανήκει στην πολιτεία, η οποία πάντως είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. αλλά και σχετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, να προχωρήσει ως το 2020 στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο 80% των συνδέσεων του δικτύου.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης δεν είναι τωρινό. Το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα τοποθέτησης ψηφιακών μετρητών στους καταναλωτές εξαγγέλλεται συνεχώς εδώ και πέντε χρόνια, με το βασικότερο πάντα πρόβλημα να αφορά το από που θα βρεθούν τα χρήματα.

Εφόσον πάντως συνυπολογίσει κανείς το σχέδιο στο 5ετές business plan του ΔΕΔΔΗΕ για νέα δίκτυα και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ ή 300 εκατ. ευρώ το χρόνο, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί εντός των ημερών στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ (σσ: πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σήμερα), τότε ο συνολικός προϋπολογισμός ανεβαίνει στα 2,5 δισ. ευρώ.

Τι αλλαγές θα φέρουν

Όταν και όποτε ξεκινήσει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στην Ελλάδα, θα φέρει ανατροπές στον τρόπο μέτρησης, και διαχείρισης της κατανάλωσης, τόσο από τους καταναλωτές, όσο και από τους παρόχους.

Με τους έξυπνους μετρητές, δεν θα χρειάζονται πλέον τα συνεργεία της ΔΕΗ για να κάνουν καταμέτρηση αφού αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά, και όχι πλέον ανά τετράμηνο όπως σήμερα. Ο καταναλωτής θα βλέπει «on line» τι καταναλώνει κάθε οικοσκευή του, καθώς επίσης θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα της κατανάλωσης του ακόμη και εξ αποστάσεως. Ούτως ή άλλως, όλα τα παραπάνω προβλέπονται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για το πιλοτικό πρόγραμμα στις 5 πρώτες περιοχές.

Παράλληλα, και ο διαχειριστής του δικτύου θα βλέπει «on line» τις βλάβες και τα προβλήματα, ενώ η έναρξη ή διακοπή μιας σύνδεσης θα μπορεί αν γίνεται εξ αποστάσεως.

Από τις κυριότερες όμως ανατροπές είναι ότι η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών θα επιτρέψει στη ΔΕΗ και σε όποιους άλλους προμηθευτές δραστηριοποιηθούν μελλοντικά στην αγορά, να καθιερώσουν διαφορετικές τιμολογιακές ζώνες χρέωσης εντός του 24 ωρου.

Συγκεκριμένα, θα μπορούν να μετρούν 3 ή 4 διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες κατανάλωσης, όταν σήμερα ισχύουν μόνο 2 ειδών ζώνες, για την ημέρα και για τη νύχτα. Έτσι, σύμφωνα και με τα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες, υψηλότερες χρεώσεις θα έχει ο καταναλωτής που θα κάνει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος στις ώρες αιχμής, χαμηλότερες τις υπόλοιπες ώρες, κ.οκ.

Η εγκατάστασή τους δηλαδή αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για την λειτουργία και στην πράξη της απελευθερωμένης αγοράς, δηλαδή την είσοδο στο «παιχνίδι» της λιανικής και άλλων προμηθευτών, που θα μπορούν να ανταγωνιστούν την ΔΕΗ, παρέχοντας διαφορετικά ωραία πλέον τιμολόγια.

πηγή: energypress.gr